برنامه بازاریابی چیست و چگونه آن را تدوین نماییم ؟
یک کسب و کار در هر مرحله بلوغ خود نیاز به بازاریابی و فروش کالا و خدمات خود دارد اما نتایج یک اقدام بازاریابی و فروش مستلزم بکارگیری درست منابع و داشتن یک استراتژی هوشمندانه و عملیاتی است . در بازاریابی نمی توانیم نسخه عملیاتی یک کسب و کار را به دیگری تجویز کرد حتی دو شرکت مشابه هم بصورت دقیق نمی توانند از یک نسخه استفاده کنند . در این شرایط قبل از هرگونه اقدام اجرایی باید MP ( marketing plan) یک کسب و کار مطابق با اصول حرفه ای تدوین گردد تا تمامی حرکتهای یک شرکت براساس یک نقشه راه و شناسایی احتمالات این مسیر است . برنامه بازاریابی یک شرکت سند راهبردی جهت تحقق اهداف و برنامه های کلان آن مجموعه خواهد بود .
هدف از نوشتن طرح بازاریابی چیست؟
- تدوین مارکتینگ پلن، نقشه راه تداوم کسب و کار است. تعیین مسیر حرکت برنامه ریزی شده، سازمان یافته و دقیق از نقطه فعلی به نقطه مطلوب که اهداف شرکت را در بر می گیرد.
- فقدان برنامه بازاریابی تصمیم گیری را بسیار سخت می کند و چون راهبردهای شفافی وجود ندارند سازمان در بازار آشفته و سردرگم می شود. این سردرگمی موجب کند شدن فعالیت های بازاریابی و متعاقبا کاهش هم افزایی منابع سازمان می گردد.
- تدوین طرح بازاریابی با یکپارچه سازی فعالیت های مربوط به آمیخته بازاریابی باعث ایجاد ارزش می شود که امروزه در دنیای بازاریابی تبدیل به یک الزام شده است.
- مارکتینگ پلن موجب تغییر دیدگاه مدیران ارشد و حمایت آنها از برنامه های بازاریابی می شود. بدون حمایت مدیران ارشد، فرآیند بازاریابی با مشکل مواجه خواهد شد.
- ارایه برنامه بازاریابی، مدیران سایر بخش های سازمان از جمله تولید، تحقیق و توسعه، مالی و منابع انسانی را ترغیب به همکاری با واحد بازاریابی و فروش می کند. به عنوان مثال تدوین طرح بازاریابی به نوعی طرح توجیهی کسب بودجه از واحد مالی با حمایت مدیر ارشد سازمان است
در یک مارکتینگ پلن ما عوامل مختلف زیر را بررسی نموده و مورد تحلیل قرار می دهیم :
1- محصول و خدمات ( تنوع – فن شناسی – مسیر مصرف – قیمت گذاری – کیفیت و کمیت و … )
2- جایگاه شناسایی ( جایگاه برند در شبکه توزیع و مصرف کننده – جایگاه اجتماعی – نگرش بازار و … )
3- رقبا و شرکا تجاری ( شبکه ارتباطی شرکا تجاری – رقبا داخلی – رقبا خارجی و …. )
4- اهداف بلندمدت – میان مدت و کوتاه مدت تدوین و استراتژیهای مرتبط به آن تدوین می گردند
5- تدوین 4P ( محصول – قیمت – توزیع – ترویج ) بررسی و تدوین می گردد
– نمودارهای استراتژیک مرتبط تدوین و براساس شرایط یک کالا یا خدمت طراحی می گردد
7-منابع مالی و نیرو انسانی و شبکه ارتباطی شرکت شناسایی و هم راستا با اهداف جاگذار می گردند
8- فرایندها و دستورالعمل های کلیدی و مستمر طراحی و مسیرهای تاثیر گذار بهبود خواهند شد .
9- برنامه های کوتاه مدت براساس جدول زمان بندی به پروژه ها عملیاتی تقسیم بندی می گردند .
10- زمانبندی و بودجه ریزی مورد نیاز جهت اجرا یک برنامه عملیاتی مشخص می گردد .
مجموعه مشاورین کسب و کار مطابق با شرایط و منابع یک کسب و کار کوچک و متوسط و براساس اصول حرفه ای و واقع گرایانه برنامه بازاریابی چابک و عملیاتی را در یک کسب و کار شناسایی و اجرایی می نماید تا بتوانیم دستاوردهای ملموس و قابل سنجش برای یک کسب و کار تحقق یابد .
دیدگاهتان را بنویسید